Bizi Takip Edin

Yıllık İznin Kullandırılmaması İş Akdinin Haklı Feshi Nedeni Midir?

Yıllık izin hakkı 4857 sayılı İş Kanunu 53 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre; “İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden  az olamaz. Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.”

Yıllık izin kullandırma zamanını yani işçinin yıllık iznini hangi tarihler arasında kullanacağını belirleme konusu işverenin yönetim hakkı kapsamındadır. Ancak işçiye yıllık olarak dinlenme hakkı sağlanmasının işyeri çalışma koşulları arasında yer aldığı, işçiye yıllık dinlenme hakkı tanınmasının dayanağının Anayasada yer alan çalışma koşulu olduğu, aksine uygulamanın yani işçiye uzun bir süre dinlenme hakkı sağlanmamasının işçi açısından 4857 sayılı yasanın 24/II-f bendine göre haklı fesih nedeni oluşturacağı pek çok Yargıtay kararında belirtilmiştir. Yıllık izni talep etmesine rağmen kullandırılmayan, eksik kullandırılan veya bu konuda baskı ve zorlama ile karşılaşan işçinin İş Kanunu uyarınca iş akdini haklı nedenle derhal fesih hakkı bulunmaktadır. İş akdini bu sebeple fesheden işçinin çalışma süresinin 1 yılın üzerinde olması halinde kıdem tazminatı alma hakkı da bulunmaktadır.  İş akdinin feshiyle birlikte kullandırılmamış yıllık izin sürelerinin ücretinin de işçiye ödenmesi gerekmektedir.